Mājās gatavots saldējums

Mājās pagatavot saldējumu ir pavisam vienkārši. Tā vismaz tam būtu jābūt, jo pats saldējuma angliskais nosaukums saka, ka tas ir nekas cits kā sasaldēts jeb ledus krējums. Tiesa mūsdienu ražotajā saldējumā piena izstrādājumus reizēm, pat ar lupu meklējot, nevar atrast. Un pat tad, kad tos atrodam, papildus tur ir pievienotas gan mākslīgās krāsvielas, garšvielas un HFCS. Var jau atrast arī no augstas kvalitātes izejvielām ražotu ekoloģisku saldējumu, bet tā cena bieži vien šķiet diezgan neadekvāta. Tad nu mēģināju pagatavot saldējumu mājās. Pamatreceptei jums nevajadzēs neko vairāk kā zemāk redzamos produktus – saldo krējumu, saldo kondensēto pienu un vaniļas cukuru. Šī recepte ir saldējumam bez olām, jo principā izdala divu veidu saldējumus – ar un bez olām. Saldējumu ar olām gatavo uz olu krēma bāzes, bet par to es šoreiz nestāstīšu.

Recepte ir pavisam vienkārša – saputo aptuveni 200 ml saldā krējuma, tad pievieno aptuveni trešdaļu kondensētā piena bundžiņas un pustējkaroti vaniļas cukura un iejauc to jau saputotajā krējumā. Ar sastāvdaļu attiecībām noteikti var variēt, lai saldējums nesanāktu pārāk salds. Iegūto masu ievieto saldētavā uz vismaz 4 stundām. Šo četru stundu laikā iegūtā masa ik pa laikam jāizņem un kārtīgi jāsamaisa. Sākotnēji masu var turpināt kult ar mikseri, bet ar laiku masa paliks tik bieza, ka mikseris to vairs nespēs kult un to vajadzēs samaisīt ar karoti.

Saldējumu mašīnu pamatā darbojas “saldēšanas un jaukšanas” tehnika. Respektīvi iegūtā masa tiek visu laiku lēnām maisīta un atdzesēta, lai tajā neveidotos ledus kristāli un saldējums būtu maigs un viendabīgs. Līdz ar to, jo garšīgāku saldējumu vēlēsieties iegūt, jo biežāk to būs jāapmaisa. Es ieteiktu to sakult ar mikseri ik pēc pusstundas pirmo divu stundu laikā un tad reizi stundā apmaisīt. Rezultātā iegūsiet lielisku no jūsu izvēlētām un jums zināmām izejvielām mājās gatavotu saldējumu.

Šī ir pamatrecepte un ar to, protams, var variēt, pievienojot augļus, sīrupus, riekstus un citas lietas. Šķidrās sastāvdaļas vajadzētu likt klāt uzreiz, bet cietās, piemēram, veselas ogas un riekstus, var pievienot vēlāk, kad masa sāk jau sabiezēt.

No responses yet

Leave a reply