ZTE Blade / Orange San Francisco


Galvā jau kādu laiku rosās ideja, ka vajag uzrakstīt kaut ko par šo telefonu, tomēr, kā var redzēt pēc bloga ierakstu trūkuma, tad pēdējos mēnešos nav atlicis laika praktiski nekam. Tam ir savi attaisnojumi, par ko varbūt uzrakstīšu kādā no nākamajiem ierakstiem. Tomēr ar kaut ko jau ir jāatsāk, un lai tas šoreiz būtu neliels telefona apskats.

Četros vārdos es varētu teikt – lēts un labs android telefons. Ja jāstāsta plašāk, tad jāsāk ar nelielu ievadu kā es līdz viņam nokļuvu. Precīzi pusotru gadu mani bija priecējis iPhone 3G. Nevaru teikt par viņu nevienu sliktu vārdu. Nu ja nu vienīgi to, ka varbūt ar bezmaksas programmnodrošinājumu viņam reizēm bija tā pašvakāk. Jā, viņš bija jailbreakots un atbloķēts no piesaistītā operatora, varēju uz instalēt ko vien vēlos, tomēr bezmaksas programmatūra, piemēram, navigācijas un karšu jomā, man likās visai ierobežota. Laikam jau Apple lietotāju pieradums par visu maksāt dara savu, bet mans pieradums par neko nemaksāt traucē man dzīvot. Lai arī minētais trūkums tam bija, tas mani pilnībā apmierināja un neredzēju īpašu iemeslu no tā šķirties. Tomēr tā kā tas man bija nokalpojis jau pusotru gadu, turklāt nopirku to jau pusgadu lietotu, tad bija skaidrs, ka baterija viņam drīz ies uz beigām. Ikdienā to nemanīju, jo šā kā tā tas bija jālādē katru otro vai trešo dienu. Tāpat bija iznācis arī iPhone 4 un, ja es vēl ilgi tā gaidītu, tad droši vien drīz ar šo telefonu varētu vairs tikai dauzīt naglas sienā. Nolēmu, ka tas jāpārdod un, lai sasper mani jupis, pārdevu to tikai par 5 Ls lētāk nekā nopirku. Diezgan izdevīga noma sanākusi – 5 Ls uz pusotru gadu. Laikam jau svētlietas savu vērtību tik strauji nezaudē. Lai nu kā, biju ieguvis naudu jauna telefona iegādei. Zināju, ka no smartphoniem novērsties nevēlos, jo ir tomēr ērti, ka telefonā vari pārbaudīt epastu, ka nav jāsatraucas par kontaktu sinhronizāciju starp Gmail un telefonu, ka vari viegli pārlūkot kalendāru, pasērfot internentā, neņemot līdzi datoru, kad esi ceļojumā, kā arī paslēpņot. Laikam arī visu, kam man nepieciešams telefons, uzskaitīju.

Pirkt jaunu vai lietotu iPhone tajā brīdī likās pārāk dārgi un neprātīgi, tāpēc sāku mest acis uz android operētājsistēmas telefoniem. Tā rokoties pa internetu, pamazām nokļuvu līdz ZTE Blade jeb kā to sauc Apvietonatjā Karalistē – Orange San Francisco. Pirms tam neko par tādu ZTE nebiju dzirdējis, tomēr kā izrādās, tad tas ir piektais lielākais mobilo telefonu ražotājs pasaulē un otrs lielākais telekomunikāciju nodrošinājuma ražotājs Ķīnā. Kas bija pārsteidzoši, tad telefona specifikācijām tam bija nepieklājīgi zema cena. Vismaz Apvienotajā Karalistē tas maksāja nieka 99 mārciņas (80 Ls). Tiesa visās valstīs šo telefonu netirgoja un vēl joprojām netirgo. Tomēr uzzinājis, ka tas pieejams Zviedrijā, ilgi nedomādams, nopirku to par aptuveni 1500 kronām (120 Ls), kas ir daudz vairāk nekā Anglijā, tomēr tā kā telefons bija paredzēts, lai navigētos nākamajā ceļojumā, tad tas tik tiešām bija nepieciešams tad un uzreiz.

Runājot par tehniskajiem parametriem, visu iespējams apskatīt gsmarena.com, tomēr, kas mani piesaistīja visvairāk bija 480×800 punktu izšķirtspēja ekrānam, 600 MHz procesors, 512 MB operatīvā atmiņa, WiFi un, protams, GPS. Viss, kas man nepieciešams. Turklāt papildus pluss, ko tiešām spēju novērtēt ir tā mazais izmērs – 116 x 56.5 x 11.8 mm. Man ir (gandrīz) vienalga cik tas ir biezs vai garš, bet man ļoti nepatīk, ka visi šie telefoni parasti ir plati – virs 60mm, visbiežāk ap 65mm. Šir ir ļoti tuvs ideālajam platumam, lai to varētu ērti nēsāt kabatā un puslīdz ērti lietot arī ar vienu roku. Jā, saka, ka viņš rokā liekas tāds nedaudz plastmasīgs, kam es tomēr nepiekrītu, kā arī to, ka baterija netur tik ilgi, tomēr īpašu atšķirību no iPhone baterijas darbības laika nejutu. Viss atkarīgs no tā, kā tu to lieto. Un lai arī specifikācijā rakstīts, ka tam ir AMOLED ekrāns, nedaudz jāsarūgtina, ka jau sākot no pagājušā gada nogales to vairs neražo ar AMOLED ekrānu, bet gan parasto LCD.

Papildus pluss šim telefonam, tā zemās cenas dēļ, ir izveidojusies ZTE Blade komūna, kas veido custom firmware šim telefonam, kā arī diskutē par visneiedomājamākajām lietām saistībā ar šo telefonu.

Īpaša aplikācija, kuru vēlos izcelt, ir Locus kartes. Tā piedāvā visu funkcionalitāti, ko es no šādas aplikācijas sagaidu – iekešot vairāk nekā 10 dažādu veidu kartes offline, ielādēt KML failus, kurus esmu izveidojis Google Maps vai Google Earth, pievienot interesējošos punktus, sadarbība ar c:geo aplikāciju, kas ir labākā slēpņošanas aplikācija android vidē. Tāpat tajā var veikt sava maršruta saglabāšanu ar visu statistiku, kā arī vēl daudz citas lietas, kuras nevaru te īsumā uzskaitīt. Jālieto ir tieši šīs programmas versija 1.5.1, jo tā ir pēdējā versija, kas darbojas ar lielo kvantumu karšu. No nākamās versijas, pēc Google un citu gigantu lūguma, viņu kartes ir izņemtas un ir palikušas tikai OpenStreet kartes, kas pašas par sevi ir pat ļoti labas, tomēr reizēm ir vēlme arī pēc satelītattēliem, jūras kartēm vai kā cita. Izmantojot šo programmu arī plānojām pārgājienu maršrutus mūsu ceļojumā uz Madeiru. Un tur attēlotie maršruti ir saglabāti tieši ar šo programmu un šo tālruni. Runājot par baterijas laiku, uz ZTE Blade telefona maršruta saglabāšana pie izslēgta ekrāna darbojās aptuveni 8-9 stundas, kas ir pietiekami daudz viena vienas dienas pārgājiena fiksēšanai.

Atpakaļceļā no Madeiras lidojām caur Londonu. Tur lidojumu starplaikā no Gatwick lidostas ar vietējo autobusu aizbraucām līdz Crawley pilsētai, kur pēc pozitīvās pieredzes ar jau iegādāto telefonu, nopirkām tādu arī Valdai, šoreiz jau par daudz pievilcīgāku cenu :) Pēdējais, ko vēlos piebilst, ir tas, ka, manuprāt, šis ir šobrīd labākais price/performance android telefons (vismaz tāds tas bija brīdi, kad to nopirku es).

comments powered by Disqus