Stockholm 101: What can I do for free?


Ja nevēlies lasīt visu rakstu, bet tikai uzzināt par bezmaksas lietām, tad pārlec uzreiz uz zemāk esošo sadaļu Bezmaksas lietas.

Dažādas pilsētas piekopj dažādus tūristu apkalpošanas veidus. Ir pilsētas, kurās lielākā daļa muzeju ir bez maksas, piemēram, Londona, bet ir pilsētas, kur praktiski par visu apskates objektu apmeklēšanu ir jāmaksā, tomēr iegūt dažādu informāciju par pilsētu, tai skaitā kartes un citas lietas, var bez maksas. Šāda pilsēta ir arī Stokholma. Te viena tūrisma objekta apmeklēšana izmaksā aptuveni 10 EUR. Populārākajā no objektiem, kas ir Vasa muzejs, ieeja pieaugušajam maksā 110 SEK, bet pavisam mazajā blakus esošajā akvārijā – 80 SEK.

Tā vien šķiet, ka, lai apskatītu visu, būs jāšķiras no krietna naudas žūkšņa, tomēr tā gluži nav. Stokholma piedāvā Stockholm card, ar kuru pilnīgi visi muzeji, sabiedriskais transports, Stokholmas velosipēdi un pat brauciens ar dažiem kuģīšiem ir bez maksas. Tiesa pati šī karte nav diezko lēta, tomēr, ja plānos ietilpst apskatīt daudz, tad tā noteikti atmaksājas.

Cenas šai kartei atkarīgas no tās lietošanas laika, kuru sāk skaitīt no pirmā kartes izmantošanas brīža:

Bērniem un pieaugušajiem, ņemot šo karti uz ilgāku laiku, pieejamas vēl izdevīgākas cenas, bet to visu var izpētīt viņu mājaslapā. Teorētiski ar 24h karti iespējams apmeklēt bez maksas pilnīgi visu, tomēr laiks ir pietiekami īss un arī muzejiem ir ierobežots darba laiks, kas nozīmē, ka stipri vairāk kā 4 objektus tā pilnvērtīgi apskatīt nevar. Un tomēr, tā kā cenā ietilpst arī sabiedriskais transports, tad kartes iegādi ir apsvēršanas vērta.

Bezmaksas lietas

Vienā vārdā – ja gribi apmeklēt kaut ko bez maksas, tad dodies uz lapu http://www.gratisistockholm.nu/, kurā gan pa tēmām, gan kalendārajā skatā regulāri tiek apkopoti visi bezmaksas pasākumi.

Dzīvojot Stokholmā nevis tikai ierodoties tūrisma vizītē visas šīs bezmaksas lietas iespējams izbaudīt pakāpeniski, nevis neprātīgā ātrumā izskrienot tam cauri ar Stockholm card. Un kā izrādās, tad daudzi muzeji piekopj tradīciju kādā no darbadienu vakariem (kad mazāk tūristu) strādāt ilgāk un bez maksas.

Daži no variantiem ir sekojoši:

Tiesa jāņem vērā, ka tadi muzeji kā Vasa muzejs un Modernās mākslas muzejs nepiedāvā bezmaksas apmeklējumus (ja vien neesi jaunāks par 19 gadiem). Sīkāku informāciju par šiem un citiem pasākumiem, piemēram, koncertiem un teātra izrādēm, var atrast jau pieminētajā mājaslapā.

Starp citu nesen Modernās mākslas muzejā tika rīkota Salvadora Dali izstāde, kurā uzzināju, ka daudzu viņa populāro fotogrāfiju autors ir latvietis Filips Halsmans. Tas mani padarīja diezgan lepnu, esot latvietim un redzot, ka pie katras otrās fotogrāfijas redzams uzraksts Philipe Halsman / Latvia, lai arī Latvijā viņš ir tikai dzimis, bet audzis un karjeru veidojis okeāna otrā pusē – Ņujorkā.

Protams, Stokholmā var darīt arī daudz ko, par ko netiek prasīta nekāda samaksa vispār un jebkurā laikā – velobraukšana pa lieliski izveidoto veloceliņu tīklu, ģeoslēpņošana pa dažādas sarežģītības ģeoslēpņiem (tai skaitā viens, kur ir jānirst zem ūdens), pastaigas pa neskaitāmiem parkiem, slidošana ziemā, jo visas slidotavas ir bez maksas, un daudz kas cits.

Starp citu, 2010. gadā Friskis&Svettis piedāvā bezmaksas ārpustelpu aktivitātes Stokholmā pilnīgi visiem. Tas sevī ietver nūjošanu, skriešanu, kalnā kāpšanu un pat braukšanu ar smailītēm (tiesa par laivas nomu būs jāmaksā pašam). Viņi sev par mērķi ir izvirzījuši padarīt Stokholmu par veselīgāko pilsētu pasaulē.

Īsāk sakot, darīt ko Stokholmā netrūkst un, ja labi rok, tad var atrast arī daudz ko pilnīgi bez maksas, kā saka “best things in life are for free”.

comments powered by Disqus