Movie: Windtalkers (Northern Mariana Islands)


Windtalkers ir tīra amerikāņu filma, bet tā stāsta par to, kā Otrā Pasaules Kara laikā amerikāņi iekaroja Saipan salu, kas ir lielākā no Ziemeļu Marianas salu arhipelāga. Šis viņiem bija stratēģisks punkts karā ar Japānu, jo atradās pietiekoši tuvu Japānai, lai tajā izveidotu savu kara bāzi. Jāpiebilst vēl tikai, ka arī filmēta šī filma netika šajās salās, bet gan vienā no Havaju salām. Tomēr neko tuvāku šai valstiņai atrast nevarēju.

Principā filmai bija gandrīz viss, lai tā izdotos par patiešām lielisku filmu – 100 miljonu budžets, lieliski aktieri – Nicolas Cage, Peter Stormare (garmatainais itālis John Abruzzi no Prison Break), Noah Emmerich, Mark Ruffalo (Chuck no Shutter Island), Christian Slater un daudzi citi, kurus tagad varam redzēt daudz un dažādos seriālos. Jāsaka, ka tur laikam arī aizgāja lielākā daļa budžeta, jo specefekti filmā manāmi piekliboja, cilvēki bieži krita tikai pēc tam, kad sprādziens jau noticis, citreiz to vien darīja, kā gaidīja, kad uz viņiem izšaus un tādā garā. Tomēr lielākais trūkums, manuprāt, bija tajā, ka filmas sižets bija diezgan vājš un lielākoties centrēts uz dažām sociālajām problēmām starp pašiem amerikāņu karavīriem, no kuriem daļa bija Amerikas iezemieši, tiesa arī tas filmā bija apspēlēts diezgan vāji un balstīts lielākoties tikai uz stereotipiem. Savukārt karš no japāņu puses vispār netika parādīts, tik pat labi japāņu vietā varēja ielikt vienkārši kartupeļu maisus, jo nekādas cilvēciskas jūtas filma man pret viņiem neizraisīja. Tā vien likās, ka tas karš ir tikai kā tāds fons filmai un notikumi tik pat labi varēja norisināties jebkur citur.

Filmas sižets ir par cilvēkiem-kodu šifrētājiem, ar kuru palīdzību amerikāņi kara laikā sazinājās. Katram šifrētājam tika piešķirts karavīrs, kurš sargāja šo kodu šifrētāju. Nikolasam Keidžam iedeva vienu indiāņu šifrētāju, kuru viņam bija cītīgi jāsargā. Kā jau noprotams, beigās gandrīz visi apmira, bet Nikolass savu šifrētāju pusjēlu iznesa no kaujas lauka veiksmīgi.

Galu galā filma atpelnīja tikai 70 miljonus un gan IMDB, gan kritiķu acīs ir diezgan zemu novērtēta. Es viņiem pievienojos.

Lieku filmai 5 no 10.

193. filma no movies from 200 countries.

comments powered by Disqus