Movie: Toy Story 1, 2, 3


Kādu laiku blogā ir bijis klusums, jo pusotra nedēļa tika aizvadīta Latvijā. Karstums tur bija teju vai neizturams, kamēr, atgriežoties Stokholmā, mani sagaidīja par grādiem 10 zemāka temperatūra un gulēt pie atvērta loga bez segas laikam vairs nebūs opcija. Latvijā izmantoju iespēju aizstaigāt uz kino, kas Zviedrijā ir makten dārgs – 7 Ls par biļeti neatkarīgi no tā, kurā laikā vai nedēļas dienā tu to apmeklē. No tajā laikā kinoteātros esošā repertuāra mani saistīja Inception un Toy Story 3. Abas diezgan labi novērtētas IMDB: Inception šobrīd atrodas 3. vietā, kamēr Toy Story 3 izbauda 10. vietas laurus. Tas, protams, pagaidām, jo ar laiku gan jau pirmā sajūsma pāries un filmas nostabilizēsies, iespējams, kādā zemākā vietā, līdzīgi kā tas bija arī ar The Dark Knight.

Toy Story (1995)

Pirms devos noskatīties Toy Story 3, izpildīju mājasdarbu un noskatījos abas pirmās daļas, ko līdz šim nebiju paguvis izdarīt. Tā kā tās abas ir IMDB Top 250, tad pie reizes arī daļiņa no šī darba būs izpildīta, jo savādāk vasarā filmu skatīšanās uz priekšu iet diezgan gausi. Jāsaka, ka pirmā daļa mani patīkami pārsteidza un noskatījos to patīkamu emociju pārņemts. Varu teikt, ka uz šādu filmu man nebūtu bail vest savu bērnu, ko nevarētu teikt par citām mūsdienu multiplikācijas filmām ar ne pārāk pozitīvo ietekmi. Varbūt papildus sajūsmu manī radīja tas, ka apzinājos, cik liels sasniegums datorgrafikā bija izveidot šādu filmu 1995. gadā, lai gan arī bez tā, filmas sižets likās interesants. Filma bija vienkārša un viegli uztverama, kādai tai arī būtu jābūt, ņemot vērā to, ka tā ir bērnu filma.

Lieku tai 8 no 10.
159. filma no My IMDB Top 250.

Toy Story 2 (1999)

Otrā daļa lika man nedaudz vilties, jo tajā nesaskatīju neko jaunu un interesantu. Filmā bija problēma – kāds ir nozagts/noklīdis un nu tas ir jāizglābj. Nu ļoti jau nu līdzīgi pirmajam variantam par pazudušo kovboju un kosmonautu. Neskatoties uz to, filma bija pārpilna ar jautrībām un jokiem, kā jau bērnu filmai būtu jābūt. Neko daudz nezaudēsiet, ja šo filmu arī nenoskatīsieties, bet bērniem, protams, patiks.

Lieku tai 6 no 10.
246. filma no My IMDB Top 250.

Toy Story 3, 3D (2010)

Trešā daļa ir veidota 3D, kas, protams, dod papildus plusiņu no emocionālā viedokļa. Bet tagad ķersimies klāt pie saturiskā. Filmas trešā daļa būtībā bija tas, ko es biju gaidījis, bet nesagaidīju jau no otrās daļas. Tiesa, ja tas būtu parādīts jau otrajā daļā, tad man īsti nebūtu skaidrs, ko rādīt trešajā daļā. Runa iet par to, ka bērni kādreiz pieaug un pārstāj spēlēties ar rotaļlietām. Bet kur nokļūst rotaļlietas, kad tas ir noticis? Tiek kādam atdāvinātas, izmestas miskastē vai vienkārši nogrūstas kādā attālākā stūrī? Par to arī ir filma. Tiesa, kas gan būtu Toy Story, ja atkal kāds nebūtu kaut kur noklīdis/nozagts. Jā, arī te spriedzes momentu pa lielam rada tas pats.

Lieku tai 8 no 10.

Noskatījies filmas trešo daļu, arī pats sāku domāt par to, cik daudz bērniem mūsdienās ir rotaļlietu, turklāt viena par otru “stulbāka”, gandrīz visas kaut kādi Ķīnā ražoti plastmasas štrunti. Neiet runa tikai par to, ka tās neattīsta bērnos nekādu domāšanu (jā, jā, protams, ir izņēmumi), bet par to, ka tā ir kārtējā dabas piesārņošana ar plastmasu, kas ātri vien tiks izmesta miskastē. Atceros kā savā bērnībā man bija koka zirdziņš, koka klucīši un dažādas atjautības spēles, kuras bija praktiski mūžīgas. Bet tagad tas viss ir komercializējies – ir kaut kāda transformeru multene un kad tā tiek raidīta, tad visiem bērniem vajag transformerus. Kad tā aizies, nāks nākamā ar citiem varoņiem, bet vecie tiks izmesti atkritumos. Tas liek man aizdomāties, kā es audzināšu savus bērnus, kādas rotaļlietas es pirkšu viņiem.

comments powered by Disqus