Movie: Saat po long (Macau)


Makau ir pundurvalstiņa Āzijas dienvidaustrumos un tā ir viena no divām īpašā administratīvā režīma teritorijām Ķīnas Tautas Republikā, otrai, protams, esot Honkongai. Tomēr, lai arī maza, tā atrodas 165. vietā pasaulē pēc iedzīvotāju skaita. Valstī, kuras izmērs ir tikai nedaudz lielāks par Jēkabpils pilsētu, dzīvo aptuveni pusmiljons iedzīvotāju. Tā ir apdzīvotākā valsts pasaulē, aiz kuras seko Monako, Singapūra un tās māsasvalsts Honkonga. Makau bija pirmā un pēdējā Eiropas kolonija Ķīnā. Portugāle nodeva tās administratīvās tiesības tai atpakaļ 1999. gadā.

Fun stuff: Kā man pastāstīja kāds portugāļu draugs, tad Makau ir daži “tipiskie” portugāļu ēdieni, piemēram, portugāļu cālis. Tipiskie liku pēdiņās, jo šie ēdieni ir kā franču sīpolu zupa, kura ir populāra visur, tikai ne Francijā. Tā kādu reizi, kāds Makau iedzīvotājs beidzot devās darba darīšanās no Makau uz Portugāli, un, nokļuvis tur, nevarēja vien sagaidīt, kad dabūs nomēģināt slaveno portugāļu cāli pašā Portugālē. Liels bija viņa izbrīns, ka Portugālē par tādu portugāļu cāli neviens nebija dzirdējis.

Atrast filmu, kas veidota šajā valstī, bija ļoti grūti, jo filmu industrija 29 kvadrātkilometrus lielā valstī nav īpaši attīstīta atšķirībā no 1104 kvadrātkilometrus lielās Honkongas, kur asa sižeta grāvēji ar Džekiju Čanu top viens pēc otra. Atradās tikai divas filmas, kuras būtu kaut kādā mērā pieskaitāmas šai valstiņai, no kurām atbilstošākā, par kādu portugāļu bagātnieku, kurš pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, esot Makau, iemīlas vietējā strādniecē, diemžēl nebija dabūjama manā rīcībā. Tāpēc tās vietā izlēmu skatīties Makau un Honkongas kopražojuma filmu Saat po long.

“Saat”, “Po” un “Long” ir trīs karojošākās zvaigznes Ķīniešu astroloģijā. Šīs trīs zvaigznes tiek piedēvētas trjiem galvenajiem filmas varoņiem, kuri filmā attēlo lielisku cīņas mākslu. Tā nav viduvējā Holivudas vai Honkongas filma ar iestudētu horeogrāfiju, jo filmā spēlē vienas no labākajām cīņas mākslas zvaigznēm, piemēram, Donnie Yen. Brīžiem cīņas skati ir filmēti garā un nepārtrauktā kadrā, padarot montāžu šādām scēnām neiespējamu, kas nozīmē, ka aktieri varēja pilnībā parādīt ne tikai savas aktierprasmes, bet arī cīņasprasmes.

Tipiski šādām filmām sižets ir nekāds, jo pamatā ir labais un ļaunais, daudz kaušanās, kur labais beigās piekauj ļauno. Tomēr šajā filmā bija ietverts arī diezgan interesants sižets, kurš nebija izcils, tomēr noskatīšanās vērts, un nenoliedzami virs līmeņa, kādu tipiski no šādām filmām var sagaidīt. Stāsts ir par kādu policistu Čanu, kurš neilgi pirms savas karjeras beigām vēlas atriebt mafijas bosa Wong Po nodarījumu. Wong Po ir nogalinājis viņa kolēģi, kuram ir maza meita, par kuru Čans nolēmis uzņemties atbildību. Viņa komandā ir vēl trīs policisti, kā arī jauniņais, kurš aizstās Čanu pēc tam, kad viņš atvaļināsies. Filmas tālākās gaitas ir par to, kā viņi cīnās ar ļauno Wong Po, tomēr filma skar arī katra policista privāto dzīvi, kas arī paceļ šo sižetu virs vidējā līmeņa.

Filmu vērts noskatīties tad, ja saistošas šķiet asa sižeta, action tipa filmas. Filma nesniegs nekādu garīgu baudījumu, bet vienkārši piepildīs jūsu laiku, kā to dara vakara komēdija, ar vienīgo atšķirību, ka šī būs krimināla drāma.

Lieku filmai 6 no 10.

165. filma no movies from 200 countries.

comments powered by Disqus