Movie: Osama (Afghanistan)


Osama ir filma par 12 gadīgu afgāņu meiteni, kurai nākas izlikties par zēnu, lai tikai nodrošinātu iztiku savai ģimenei – mātei un vecmāmiņai, jo afgāņu sievietēm ne tikai nav atļauts strādāt, bet pat atstāt māju bez vīrieša pavadības. Tā kā meitenes tēvs ir miris, tad viņiem nav neviena vīrieša, kurš spētu viņas apgādāt, un māte pieņem lēmumu uzdot savu meitu par zēnu. Lieki piebilst, ka meitenei, kurai nākas iziet cauri visām šīm šausmām, teikšanas tajā visā nav pilnīgi nekādas.

Šī ir pirmā filma pēc talibu režīma krišanas jeb drīzāk (ar ASV palīdzību) gāzšanas, un filmai ir viens vienīgs mērķis – parādīt, cik drausmīga un necilvēcīga bija dzīve šī režīma laikā. Brīžiem pat liekas, ka šī ir dokumentālā filma un visu laiku nākas paturēt prātā, ka tā tiešām ir balstīta uz patiesiem notikumiem. Filmā tiek parādīta liela daļa necilvēcību, ko nācās pārdzīvot sievietēm, to visu izciešot un piedzīvojot filmas galvenajai varonei.

Filmu skatīties bija diezgan smagi, jo tā radīja nolemtības sajūtu, ka tu jau tur neko nevari mainīt un tāpat viss beigsies slikti, bet varbūt tā arī bija filmas veidotāju galvenā ideja – parādīt, cik traģisks bijis šis laika posms valstī un ka, lai kā arī gribēdami, viņi neko tajā nevarēja ietekmēr.

Lieku filmai 7 no 10.

44. filma no movies from 200 countries.

comments powered by Disqus