Movie: Oldboy (South Korea)


Park Chan-wook režisētā filma Oldboy neatstās vienaldzīgu nevienu. Kādam tā liksies izcila, kādam tā liksies tukša, bet šķebinošas sajūtas raisoša domājams tā būs visiem. Filma sākas ar galvenā varoņa Dae-su Oh nolaupīšanu un ieslodzīšanu 18 kvadrātmetru lielā dzīvoklī, kas adaptēts kā cietuma kamera, uz 15 gadiem. Pēc atbrīvošanas viņam tiek dotas 5 dienas, lai noskaidrotu, kurš un kāpēc bija viņu tur ieslodzījis. Jāsaka, ka, lai arī filmā ir ļoti daudz vardarbības, ar savu sižetu tā notur skatītāju pie ekrāna neatraujot acu skatienu ne mirkli, ja nu vienīgi dažos brutālākajos brīžos, kad tiešām nākas novērsties.

Filmas stāsts ir balstīts uz japāņu mangu (kaut ko līdzīgu komiksam), tiesa tā beigas ir pilnīgi atšķirīgas no filmas, bet sākotnējais sižets ar ieslodzīšanu uz 15 gadiem, nepaskaidrojot nekādus iemeslus, ir labs pamats jebkādai psiholoģiski spēcīgai filmai. Un ja jau šī filma bija izdevusies tik laba un skatītāju atzīta, tad ko ar to varētu gribēt izdarīt amerikāņi? Protams, uztaisīt remake, ko Stīvens Spīlbergs ar Vilu Smitu arī mēģināja izdarīt. Tiesa autortiesību problēmu dēļ viņiem nācās pārtraukt šo projektu, un labi vien ir, jo nevaru iedomāties kā Vils Smits varētu tik pat labi nospēlēt filmas galveno varoni, kā to izdarīja korejietis Min-sik Choi. Tiesa pilnīgi šo domu Spīlbergs atmetis nav, jo nu viņam ir ideja balstīt savu remake nevis uz filmas sižetu, bet uz oriģinālo japāņu mangu, kas gan laupītu filmai korejiešu variantā izveidoto nobeigumu. Katrā gadījumā IMDB pagaidām remake iznākšanas gads ir pārbīdījies no 2010 uz 2012.

Lai arī filmas ar cilvēku ieslodzīšanu slēgtās telpās nav nekas jauns, piemēram, My Little Eye, The Hole, House of 9, kā arī piemetot klāt visas zāģu filmas, jāsaka, ka šī filma bija savādāka ar to, ka mums netiek dota atbilde vai jebkāds paskaidrojums, kāpēc cilvēks ir ieslodzīts, bet šai ieslodzīšanai tiešām ir kāda jēga un nozīme, kuru tiesa, iespējams, daļai rietumnieku būs grūti saprast. Arī man bija grūti saprast un pieņemt filmas notikumus, turklāt ne viss, kas filmā tika parādīts, šķita reāls, bet kā jau teicu, man ir daudz grūtāk izprast austrumu cilvēkus, pašam tādam neesot.

Lieku tai 10 no 10.

25. filma no movies from 200 countries.

114. filma no My IMDB Top 250.

comments powered by Disqus