Movie: Mongol (Kazakhstan)


Filma Mongol pārstāv četras valstis – Kazahstānu, Krieviju, Mongoliju un Vāciju, tādēļ bija grūti izvēlēties, kurai valstij šo filmu manā sarakstā piedēvēt. Tā kā lielākā daļa tās tika filmēta Kazahstānā un Ķīnā, turklāt Kazahstāna to izvirzīja Oskara nominācijai par labāko ārzemju filmu, tad izvēlējos šo kā filmu no Kazahstānas. Filma ir pirmā no triloģijā paredzētajām filmām par Čingishanu. Šī pirmā daļa apraksta Čingishana agrīnās bērnības dienas un jaunības gadus, kurus viņš pavadīja kā vergs, pirms iekaroja teju puspasauli. Filmas režisors ir Sergejs Bordrovs. Lielu ietekmi viņa izvēlei spēlēja tas, ka viņa vecmāmiņai meklējamas saknes Burjatos (Mongoļu cilvēkos).

Filma sākas ar to, ka 9 gadīgajam Temüjin (Čingishanam) ir jāizvēlas sev sieva no Merkutu cilts, lai viņa tēva cilts varētu ar viņiem izlīgt mieru, tomēr Temüjin vēlas sev noskatīt sievu citā ciltī, uz ko tēvu arī izdodas pierunāt. Diemžēl tajā pašā dienā neilgi pēc sievas noskatīšanas viņa tēvs, kas ir cilts vadonis (khans), tiek noindēts un tā vietā, lai Temüjin kļūtu par jauno khanu, kā tam būtu jābūt, Targutai no cilts sadumpo visus un kļūst par jauno vadoni. Viņš būtu nekavējoties nogalinājis arī Temüjin, ja viņš nebūtu bijis bērns, tomēr tas viņu nepaglābj no mūžīgas vajāšanas, jo Targutai nevēlas, lai Temüjin vēlāk atgrieztos un atriebtu nodarīto. Tālākās Temüjin gaitas ir ļoti grūtas, jo pēkšņi viņš ir pazaudējis tēvu un ieguvis ienaidniekus, kas vēlas viņa nāvi.

Papildus visām jau pieminētajām grūtībām, viņš vēlas ne tikai atriebt nodarīto, bet arī padarīt pasauli labāku, padarīt mongoļu cilvēkus cienīgus šī vārda. Tomēr jautājums paliek tāds, vai viņš viens to spēs? Zinot vēsturi, atbilde, protams, nebūs ilgi jāmeklē, tomēr ne jau tajā slēpjas filmas būtība.

Filma ir labi režisēta, labi nofilmēta un patiesi lika iejusties Mongolijā 12. gadsimtā unTemüjin piedzīvotajā, kurš apgalvoja, ka mongoļu valoda ir skaista un kādu dienu visi to sapratīs.

Lieku tai 9 no 10.

62. filma no movies from 200 countries.

comments powered by Disqus