Movie: La teta asustada (Peru)


Filmas nosaukums angliski skan “Milk of Sorrow”, un filma ir nominēta Oskara balvai, kā arī ir ieguvusi 11 citas balvas, lai arī tai ir, manuprāt, nepelnīti zems vērtējums IMDB.

Filmas pamatā ir no 1980. līdz 1992. gadam piedzīvotā vardarbība Peru. Šajā laikā tur tika izvarotas ļoti daudzas sievietes, no kurām daļa bija stāvoklī vai bija nesen dzemdējušas. Notikušais traumēja un radīja pastāvīgas bailes cietušajās sievietēs, un cilvēki ticēja, ka viņas šīs bailes nodod saviem bērniem, barojot tos ar krūts pienu. Šo slimību viņi sauca par “milk of sorrow”.

Filmas notikumi norit mūsdienās un filmas galvenā varone, Fausta, ir viena no bērniem, kas ir slima ar slimību “milk of sorrow”. Filmā Fausta ir jau pieaugusi, bet turpina dzīvot ar no mātes iemantotajām un ieaudzinātajām mūžīgajām bailēm un apjukumu. Jau pašā filmas sākumā galvenajai varonei nomirst viņas māte, kuru viņa vēlas cienīgi apglabāt, tomēr tam viņai pietrūkst līdzekļu. Šos līdzekļus viņa cenšas nopelnīt, tomēr tas nenāk viegli, jo nu viņai vienai pašai jāpārvar visas dzīves grūtības, bet apkārtējie cilvēki mazākajā mērā nav pretimnākoši. Māte viņai vienmēr dziedāja dziesmu Quechua valodā, kas ir vietējā iedzimto valoda. Fausta turpina dziedāt šo dziesmu arī pēc mātes nāves brīžos, kad ir uztraukusies, lai nomierinātu sevi un vismaz uz brīdi aizmirstos.

Filmas galvenais mērķis ir parādīt šo problēmu un tās sekas cilvēkiem, kas nezina par to vai mēģina noliegt notikušo. Tā nebūs spraiga sižeta filma un, iespējams, kāds to izslēgs vēl līdz galam nenoskatījies, bet tas, ko diemžēl nevar izslēgt, ir vēsture un notikušais, no kura cilvēcei vajadzētu mācīties un nepieļaut kaut ko tādu nākotnē, kamēr iepriekš 12 gadu laikā uz to tika pievērtas acis.

Lieku filmai 8 no 10.

41. filma no movies from 200 countries.

comments powered by Disqus