Kā nopirkt Ryanair biļetes bez komisijas maksas


Update 2011.09.22: Tā kā ekspotīcija ir ielikusi saiti uz manu rakstu un te varētu iegriezties nedaudz vairāk cilvēku kā parasti, tad sniegšu īsu svaigākās situācijas aprakstu. Jau gandrīz gadu SupremeCard un GoYada kartes vairs nav pieejamas. Man vienīgā zināmā MasterCard Prepaid karte Zviedrijā uz doto brīdi ir SpendOn Presentkort. To var iegādāties jebkurš (arī cilvēks bez Zviedrijas personas koda), tās maksimālā nominālvērtība ir 1500 SEK un tā ir derīga vismaz vienu gadu. Uz šādām kartēm arī pats šobrīd dzīvoju.

Sākšu uzreiz ar to, ka runa rakstā ies par Zviedriju. Lai arī pielietot šo karti var visur, šeit aprakstīšu, kādi ir varianti Zviedrijā un kā pie tādas var tikt, dzīvojot te.

Nav nekāds lielais noslēpums, ka kopš 2010. gada 1. janvāra Ryanair “īpašā” karte, ar kuru, pērkot biļetes, nav jāmaksā komisijas maksa, vairs nav Visa Electron, bet gan Mastercard Prepaid. Lai arī oficiāli tas ir skaidrots ar to, ka šī karte ir cilvēkiem daudz pieejamāka (lielākā valstu skaitā), tas ir pilnīgs bullshit, jo ir pamatīgi jānopūlas un jāmeklē informācija, lai uzzinātu, kā pie tādas tikt. Maldīgs arī ir uzskats, ka Mastercard ir tas pats, kas Mastercard Prepaid, jo norēķinoties par biļetēm tas cauri neies.

Kas vispār ir Mastercard Prepaid?

Principā tā ir tāda kā priekšapmaksas jeb dāvanu karte. Tu iegādājies dāvanu karti, kurā ielādē noteiktu naudas summu un tad šo naudas summu tu vari iztērēt noteiktā laika periodā. Darbojas tā tieši tāpat kā parasta Mastercard un tiek pieņemta visās tirdzniecības vietās, kur pieņem arī Mastercard. Varētu šķist, ka tā ir lieliska karte anonīmiem maksājumiem, bet patiesībā iegūt šo karti nepersonalizētā veidā ir ļoti grūti, jo, pat, ja uz kartes nekur nebūs rakstīts tavs vārds, pērkot to, tev būs jānorāda sava identitāte, kura tiks reģistrēta sistēmā, jo “nabaga” bankas jau nevar atļauties nesekot tavām dienas gaitām un taviem tēriņiem.

Mastercard Prepaid pastāvēja vēl pirms Ryanair to atzina par “labo” maksāšanas veidu, tikai nebija necik populāra, es pat teiktu, ka bija viena no nepopulārākajām kartēm, kāda jebkad bijusi, un lielākā daļa cilvēku par tādu nebija dzirdējuši līdz brīdim, kad Ryanair pasludināja to par “īpašo” karti.

Kādi ir varianti Zviedrijā?

Ir vairāki starptautiski pieejami varianti, kurus arī daudzi izmanto Latvijā. Piemēram, Neteller (https://www.neteller.com) var izveidot virtuālo karti, kurā var ieskaitīt naudu un tālāk to izmantot, tomēr, lai aktivizēt savu kontu, viņiem pa faksu vai kā savādāk ir jāsūta noskenēta pases kopija, kas mani, kā nedaudz paranoītisku cilvēku, diezgan atbaida. Procenti un izmaksas viņiem ir zemas, tomēr gana daudz forumos var lasīt, ka ieskaitītā nauda pie viņiem kaut kā neaiziet, vai aiziet ar milzīgu nokavēšanos utt. Ja esat gatavi riskēt, uz priekšu.

Bet nu atgriežamies pie Zviedrijas. Kas tad piedāvā Mastercard Prepaid karti Zviedrijā? Izrādās, ka te ir tikai viens šīs kartes izplatītājs un tas ir Resurs Bank AB. Vikipēdijā par šo banku ir veselas trīs rindiņas. Viņa specializējas patēriņa kredītu un nenodrošinātu kredītu izsniegšanā. Interesanti. Un viņai ir veseli 255 darbinieki tās divās filiālēs pa visu Zviedriju. Vēl interesantāk. Lai arī cik necila šī banka ir, Mastercard Prepaid kartes tā tomēr izplata. Ir vēl dažas citas finanšu institūcijas, kas piedāvā šo karti, bet galu galā tās visas izsniedz Resurs Bank.

Tātad pieejamās kartes Zviedrijā:

GoYada

http://www.goyada.se

GoYada vairāk zināma, kā priekšapmaksas karšu izplatītāja, bet piedāvā arī tādu pakalpojumu kā GoYada MasterCard. Pie viņiem iespējams iegūt divu veidu kartes – personalizēto un nepersonalizēto. Nepersonalizētā ir tāda kā dāvanu karte, kuru iztērē un izmet, savukārt personalizētā ir reģistrēta uz tava vārda un to iespējams ik pa laikam papildināt. Nepersonalizēto GoYada Presentkort var iegādāties ATG totalizatoru punktos. Ierobežojošais faktors ir tāds, ka vienā kartē var ievietot ne vairāk kā 1500 SEK jeb aptuveni 150 EUR, kas īpaši ilgam laikam nepietiks, toties pašas kartes cena ir tikai 39 SEK. Lai arī tā saucas nepersonalizētā, to var nopirkt, tikai uzrādot Zviedrijas ID ar personnummer (bez kura, kā jau minēju, nevar izdarīt neko), un jūs tiksies piereģistrēti sistēmā. Personalizētajā kartē iespējams ielādēt maksimums 15000 SEK, turklāt to var ik pa laikam papildināt. Personalizētā karte maksā 100 SEK, bet viena papildinašana 20 SEK. Pieteikties kartei var jau minētajos ATG punktos. Tiesa ne visos punktos šīs kartes būs pieejamas un daudzos mazajos par tādām pārdevēji pat nebūs dzirdējuši. Un pat, ja būs, tad reizēm kartes ir vienkārši beigušās un netiek pasūtītas, jo nav pārāk populāras.

Superme Card Refill

https://www.supremecard.se/refill/refill.jsp

Šī ir pašas Resurs Bank piedāvātā karte, kurai iespējams pieteikties pa pastu. Karte ir personalizēta. Tās maksa ir 99 SEK, bet par ielādi jāmaksā 1.75% (maksimums 50 SEK). Kartei iespējams pieteikties tikai nosūtot aizpildītu formu pa pastu vai, iespējams, vienā no viņu divām filiālēm Zviedrijā.

SpendOn Card

http://spendon.se/

Šo karti iespējams iegādāties 7Eleven un Pressbyrån tirdzniecības vietās un tā maksā 39 SEK. Arī tai ir ierobežojošais faktors – maksimums 1500 SEK un bez iespējas papildināt. Turklāt ar to tikai pirmie 2 pirkumi būs bez komisijas maksas, par katru nākamo pirkumu maksājot komisijas maksu – 3 SEK.

Kopsavilkums

Pakaplojums\Karte SupremeCard Refill GoYada pers. GoYada nepers. SpendOn
Kartes maksa 99 SEK 100 SEK 39 SEK 39 SEK
Papildināšanas maksa 1.75% (max 50 SEK) 20 SEK nav papildināma nav papildināma
Maksa par pirkumu (SEK) 0 SEK 0 SEK 0 SEK 3 SEK (sākot ar 3. pirkumu)
Maksa par pirkumu (citas valūtas) 1.75% 2.95% 2.95% 2%
Maksimālā kartes bilance 15000 SEK 15000 SEK 1500 SEK 1500 SEK
Naudas izņemšana bankomātā 45 SEK 45 SEK 45 SEK nav pieejama
Mēneša maksa 0 SEK 20 SEK (pēc 90 neaktīvām dienām) 10 SEK (pēc 90 dienām) 10 SEK (pēc 6 mēnešiem); 50 SEK (pēc 12 mēnešiem)
Papildināma

Secinājums

Manuprāt kartes ir sarindotas izdevīguma secībā, lai gan pats sev esmu iegādājies GoYada personalizēto karti, jo tai bija daudz vienkāršāk pieteikties nekā (tobrīd nemaz ne tik izdevīgajai) SuperemeCard Refill. Neregulāriem lidojumiem un ne pārāk dārgiem pirkumiem izdevīga ir arī GoYada nepersonalizētā karte.

Rezultātā, iegādājoties kādu no Mastercard Prepaid kartēm, par to netiks samaksāts īpaši vairāk kā par Visa Electron gada maksu, īpaši, ja lidots tiek no Zviedrijas un nav jāmaksā valūtas konvertācijas maksa. Lielākā maksa/patērētais laiks ir šīs informācijas iegūšana, ko es jums te pasniedzu bez maksas :)

Jā un, protams, galvenais secinājums ir tāds, ka Ryanair patīk mūs čakarēt…

comments powered by Disqus