Stockholm 101: Where do I eat out?

Stokholma, lai arī salīdzinoši neliela pilsēta, piedāvā iespēju nobaudīt gandrīz jebkuras tautības nacionālos ēdienus. Dažāda veida kafejnīcas, restorānus un bārus te var sastapt ik uz soļa. Patiesībā viena no biežākajām zviedru izklaidēm pēc darba dienas, īpaši tumšajos un garajos ziemas vakaros, ir vienkārša pasēdēšana kādā restorānā. Pa dienu šie restorāni parasti piedāvā tā saucamos dagens jeb komplekso pusdienu piedāvājumus, kad gandrīz jebkurā ēstuvē var paēst par aptuveni 70 kronām (5 Ls). Zviedrijas cenām tas liekas pat ļoti pieņemami. Patiesībā tā ir arī lieliska iespēja nobaudīt dažādu ēstuvju piedāvājumus, kurus vakara stundās tās varētu piedāvāt pat divas reizes dārgāk. Tā kā gadījumā, ja dodieties ceļojumā uz Stokholmu, tad reizēm varbūt ir vērts apsvērt domu paēst kaut kur jaukas pusdienas nevis katru vakaru doties dārgās vakariņās uz restorānu. Bet ja tomēr ieplānotas vakariņas, tad Stokholmā ir pieņemts rezervēt galdiņu. Īpaši aktuāli tas ir labās un populārās vietās, kuras mēdz būt pārpildītas ne tikai piektdienu un sestdienu vakaros. Gandrīz visu ēstuvju telefonu var atrast internetā un reizēm pat rezervēt galdiņu turpat.

Šajā rakstā apskatīšu dažas interesantas un ne tik interesantas ēstuves, kurās arī pats esmu bijis, bet nenoliedzami tā nebūs pat neliela daļa no visa pieejamā, jo te gandrīz kā Ņujorkā var iet uz jaunu ēstuvi katru dienu un tāpat nepagūt apmeklēt visas.

Caliente (karte), spāņu

http://www.caliente.se/

Šī ir viena no pirmajām vietām, ko, esot Stokholmā, apmeklēju. Tas ir tapas bar, kas nozīmē, ka ēdienkarte sastāv no tradicionāliem maziem spāņu ēdieniem. Lai paēstu, parasti jāņem vismaz 2-3 tapas. Tapas bārā ir lieliska atmosfēra, tomēr kā noskaidroju pie savas kolēģes, kas ir īsta spāniete, tad ēdieni, lai arī garšīgi, negaršo pēc tā, kā tiem būtu jāgaršo pareizi pagatavotiem. Jebkurā gadījumā ar šo vietu man saistās labas atmiņas, tāpēc nevēlos par to teikt neko sliktu. Viena tapa vidēji maksā 70 SEK, mājas vīna glāze ap 55 SEK.

La Bodega Tapas Bar (karte), spāņu

Ja vēlaties nobaudīt īstu spāņu ēdienu, tad jums jādodas uz tapas bāru La Bodega, kur ēdieni ir daudz tuvāki īstajām spāņu tapām, turklāt arī atmosfēra būs spāniskāka, lai arī ēdiena paliekas uz zemes mest nevarēs arī te :) Arī cenas te ir daudz pieticīgākas, viena tapa maksās ap 50-65 SEK. Lielisks variants ir paņemt vairākas tapas uz visiem un tad nobaudīt pa druskai no katra.

King Tan (karte), taizemiešu un mongoļu bufete

http://www.kingtan.net

Visu izsaka tas, ka tā ir bufete – samaksā vienu konkrētu summu un vari ēst, cik vien lien iekšā. Pamatvariants ir aziātu bufete, kas sevī ietver aptuveni 15 dažādus ēdienus, un maksā 119 SEK (vēl pirms neilga laika maksāja 99 SEK, bet krīzes iespaidā laikam būs pacēluši cenas). Mongoļu bufete, kas maksā nedaudz dārgāk, sevī iekļauj svaigus dārzeņus, dažādas gaļas, turklāt tevis salasīto ēdienu pagatavos tavu acu priekšā vok pannā uz atklātas uguni. Mongoļu bufete sevī ietver arī aziātu bufeti. Pilnam komplektam iespējams izvēlēties suši bufeti, kas sevī ietver visu jau pieminēto, tikai klāt nāk vēl suši bufete. Visām bufetēm noslēgumā pienākas arī saldais – cepts banāns saldējumā. Neteiktu, ka ēdieni ir izsmalcināti un ļoti garšīgi, bet kaut ko sev tīkamu tur noteikti atradīs katrs, turklāt neko daudz jau nevar gaidīt no bufetes tipa ēstuves. Bet ja izsalkums ir milzīgs un ir vēlme nobaudīt pa druskai no visiem populārākajiem aziātu ēdieniem, tad šī būtu īstā vieta, kur to izdarīt.

Ki-Mama (karte), japāņu

Ki-Mama ir lielisks suši bārs. Lielisks tieši tā ēdiena kvalitātes dēļ. Lai arī atmosfēra šajā ēstuvē nav no tām labākajām, tas piedāvā gardus un vienmēr no svaigām sastāvdaļām pagatavotus suši. Pirms neilga laika kāds zviedru laikraksts publicēja top restorānus trīs kategorijās – lētie, vidējie un dārgi. Ki-Mama tika atzīts par labāko ēstuvi lētajā kategorijā. Un tā ir tiesa, jo te var ne tikai nobaudīt, bet pat paēst no dažāda veida suši komplektiem, kuri maksā tikai ap 100 kronām.

Creperie Byn (karte), franču

Tulkojumā šīs vietas nosaukums skanētu “pankūku ciemats”. Krepes ir lielas un plānas pankūkas un tiek uzskatītas par franču nacionālo ēdienu. Tieši viss uzskaitītais ir sastopams arī šajā restorānā. Tas piedāvā pankūkas pirmajā, otrajā un saldajā. Nevajag pārprast un sajaukt šo vietu ar kādu no pankūku vietām Rīgā, jo šis ir restorāns un visas pankūkas tiek pagatavotas un pasniegtas izsmalcināti. Pasūtot otrajā pankūku par 140 SEK nevajadzētu domāt, ka tā būs parasta pankūka. Te tā tiks pasniegta pildīta ar cūkgaļu, tomātiem, sieru un blakus tai būs salāti, marinēti sīpoli un citas piedevas. Arī saldais tiks noformēts atbilstoši visām labākajām restorānu tradīcijām. Interesanti, ka šajā vietā nevar pasūtīt vīnu, tā vietā šeit ir milzīgs klāsts ar dažāda veida sidriem īstiem sidra cienītājiem. Turklāt sidrs šeit garšo tā, kā īstam sidram ir jāgaršo, nevis kā salds limonādes dzēriens. Šī ir viena no retajām vietām, kur galdiņu nav iespējams rezervēt, turklāt tā gandrīz vienmēr ir pilna. Bet, ja sanāk iet garām, tad te noteikti ir vērts iegriezties. Pati vieta ir iekārtota tā, it kā jūs atrastos uz senas franču ieliņas, tajā ir diezgan šaurs un vietu skaits ir ierobežots. Ja rodas grūtības to atrast, tad jāmeklē logs, kurā redzams antīks motocikls.

Moldau (karte), austriešu/čehu

Milzīga šnicele – tā divos vārdos varētu raksturot šo restorānu. Sekojot saitei, var redzēt attēlu ar tipisku porciju, kādu iespējams pasūtīt šajā restorāna. Abi šniceles gali karājas pāri šķīvja malām un parasti tikai vīrieši ir spējīgi notiesāt visu porciju. Restorāna nosaukums ir Čehijas garākā upe Vltava, kura vāciski rakstās kā Moldau. Restorāna mēbeles ir veidotas no koka un arī oficiantes ir tērptas tautiskos tērpos, nu gluži kā mūsu pašu Lido.

Hermans (karte), veģetāriešu restorāns

http://gastrogate.com/restaurang/hermans

Šis ir iespējams labākais veģetāriešu restorāns Stokholmā. Tas piedāvā gan veģetāriešu, gan vegānu ēdienus, turklāt no tā paveras lielisks skats pār Stokholmu, jo tas atrodas pašā klints galā. Šis arī ir bufetes tipa restorāns, tiesa cenas tajā ir daudz augstākas kā jau pieminētajā aziātu bufetē. Tomēr, ja izdodas tur nokļūt darbadienu pusdienlaikā, tad bieži vien pie viņiem tiek rīkotas dažādas akcijas, kā, piemēram, pirmdienās cena ir 70 kronas ierasto 135 kronu vietā, citreiz studenti ēd par puscenu, citreiz maksā par 2 cilvēkiem, bet ēd 3 utt. Jāpiezīmē, ka šajā restorānā netiek piedāvāts alkohols.

Garlic & Shot (karte)

http://www.garlicandshots.com/

Kompensējot alkohola trūkumu Hermans restorānā, iespējams doties uz turpat Södermalm salā esošo bāru Garlic & Shot, kurā iespējams pasūtīt 101 dažāda veida vodkas šotiņus. Tiesa tajā nav pieejams neviens ēdiens bez ķiplokiem, pat kafija, alus un saldie ir ar ķiplokiem. Bāru izveidojuši brāļi Olssoni 1989. gadā, bet šobrīd ir atvērtas filiāles arī Londonā un Maljorkas salā. Par savu misiju no Dieva viņi uzskata, ka šis bārs tev jāpamet ar sajūtu, ka tu esi marinēts ķiplokos. Šis ir rokeru un motociklistu iecienīts bārs, ko noteikti neizdosies nepamanīt, bet tajā gaidīts viesis būs jebkurš ķiploku mīlētājs. Iespējams šo vietu varētu apmeklēt uzreiz pēc kārtējās Twilight filmas noskatīšanās bailēs no vampīriem.

Southside Pub (karte), īru

http://www.southsidepub.se/

Šis ir kārtīgs īru pabs, kurā iespējams nobaudīt izlejamo Guinness alu, jo no bundžiņām tas vienkārši negaršo kā nākas. Lai arī pamatā tas ir bārs, tajā iespējams pasūtīt arī ēdienu, piemēram, Fish & Chips īru gaumē. Ceturtdienas vakaros tas pārvēršas par pārpildītu izklaides centru, jo tad tajā norit Quiz Night. Uz šo vakaru noteikti ir jārezervē galdiņš, turklāt vēlams vismaz nedēļu iepriekš, savādāk nav cerību nepalikt kājāsstāvētājos. Quiz Night sākas pulksten 20.30 un tajā kā komandas piedalās visi galdiņi. Katram galdiņam tiek izdalīta lapa, kurā būs jāraksta atbildes uz 30 jautājumiem, kurus pa skaļruni ik pa laikam uzdos vakara vadītājs. Beigās atbilžu lapas tiek ievāktas, pārbaudītas, un uzvarētāju komanda saņem dāvanu karti, ko notērēt bārā uz dzērieniem. Pa vidu konkursam ir arī daži erudīcijas jautājumi, uz kuriem iespējams atbildēt individuāli un iegūt balvā bezmaksas dzērienu no bāra. Jautājumi šajā vakarā ir visdažādākie, sākot ar sportu un politiku, beidzot arī kino un ģeogrāfiju. Kārtīgā draugu pulkā jautrība ir garantēta, kas arī ir par iemeslu tam, ka regulāri dodamies uz šo vietu kopā ar draugiem.

Abyssinia (karte), etiopiešu

http://www.abyssinia.se/

Viens no retajiem etiopiešu restorāniem Stokholmā, kurš 2003. gadā arī ieguvis titulu kā labākais Stokholmas restorāns. Interesanti ir tas, ka šajā restorānā pasniegtais ēdiens jāēd ar rokām.

Linguini (karte), itāļu

Itāļu restorāns ar romantisku atmosfēru. Īpaši iecienīts apmeklēšanai ziemā, kad sveču gaisma un atsegto ķieģeļu sienas rada siltuma un mājīguma noskaņu. Vasarā varētu nebūt tik liela vēlēšanās sēdēt pagrabā, bet gan drīzāk doties uz kādu restorānu ar āra galdiņiem un labāku skatu pār skaisto, lai arī ne vienmēr saulaino, Stokholmu.

Šo sarakstu varētu turpināt un turpināt, bet galvenais ir tas, ka katrs Stokholmā varēs atrast kaut ko savai gaumei tīkamu. Ceru, ka mani Aprakstītie atradumi kādam noderēs un šķitīs apmeklēšanas vērti.

Labu apetīti!

No responses yet

Leave a reply